Over ons

Historie van het Dorpshuis

De Stichting Dorpshuis Groessen is officieel op 16 maart 1981 opgericht, met als doel: “De stichting stelt zich ten doel het beheer en de exploitatie van een gebouwencomplex, dat voorziet in de behoefte aan een geschikte ruimte voor de activiteiten van alle – in het bijzonder – plaatselijke verenigingen, stichtingen en groeperingen op levensbeschouwelijk, recreatief en cultureel gebied. Zij beoogt niet het behalen van winst.”

Het gebouw waarin nu het dorpshuis is gevestigd, is gebouwd als R.K. Tuinbouwschool. De tuinbouwschool is geopend op 3 juni 1948 en werd op 1 augustus 1959 opgeheven en gecombineerd met de lagere landbouwschool in Zevenaar tot de Land- en Tuinbouwschool Zevenaar-Groessen. De school is opgeheven omdat er toen te weinig scholieren meer waren. Daarna heeft het gebouw, met twee leslokalen en een groot praktijklokaal (de huidige grote zaal), dienst gedaan als onderkomen voor verschillende instellingen, zoals Scouting, jongerenwerk (o.a. de Puckel, de Uitlaat) en bibliotheek.

 In 1978 is de stichting Dorpshuis Groessen ontstaan en zijn er plannen gemaakt om van het gebouw een Dorpshuis te maken.  In 1979 is vast aan het Dorpshuis een nieuw gebouw gebouwd door de Gemeente voor de huisvesting van jongerensoos Blues Soos Rinoceros. Dit kale gebouw werd afgebouwd en ingericht door de jongeren en wordt nu nog steeds gerund door de jeugd! Ook in die tijd werd voor de Scouting een eigen houten gebouw gerealiseerd aan het Sint Isidorusplein.
Op 16 maart 1981 is de Stichting Dorpshuis Groessen officieel, statutair, opgericht. 
Na de opheffing van de bibliotheek in de jaren tachtig is in de twee voormalige leslokalen/de bibliotheek verbouwd door Judo Groessen en ingericht als verenigingsgebouw met Dojo.

In de jaren tachtig en negentig werd het Dorpshuis gebruikt door nieuwe activiteiten en verenigingen. De grote zaal werd meer functioneel gemaakt en bijvoorbeeld de schietvereniging kreeg hier 28 avonden per jaar de schiet-faciliteiten.

In begin deze eeuw waren er te weinig activiteiten in het Dorpshuis en de Gemeente (eigenaar van het pand) en “de politiek” heeft toen overwogen om het Dorpshuis te sluiten. Gelukkig met nieuwe impulsen en initiatieven vanuit het beheer (Piet Derksen) en na verbouwing van keuken en het sanitair was er toen weer perspectief. Na een doorstart en verbeteringen van de inrichting in 2007 heeft zich dit verder positief ontwikkeld naar een bezetting van gemiddeld 7 dagdelen per week.

In 2013 moest de Gemeente Duiven bezuinigen; er was te veel maatschappelijk vastgoed en de kosten waren te hoog en de huurinkomsten te gering. Na veel onderhandeling heeft Groessen wederom het heft in eigen handen genomen. De Stichting Dorpsaccommodatie Groessen (DAG) heeft het gebouw van de Gemeente overgenomen als eigenaar en is zelf verantwoordelijk voor de duurzame exploitatie. De stichting DAG wordt bestuurd door voorzitters van de drie hoofdgebruikers: de Judo-vereniging, Stichting Jongerensociëteit Rinoceros en Stichting Dorpshuis Groessen.  In 2019, zijn na een ingrijpende verbouwing, diverse verbeteringen doorgevoerd en zijn de gebouwen nu ook intern gekoppeld. Na verschillende beheerders en meerdere grote ingrijpende verbouwingen, staat er nu een mooi functioneel Dorpshuis, waar veel verenigingen en clubs hun onderkomen hebben. 

Het huidige Dorpshuis heeft een vaste beheerder in dienst, die op zijn beurt een ploeg van enthousiaste vrijwilligers aanstuurt. En de activiteiten/de bezetting is gestegen naar gemiddeld 10 dagdelen per week!

Henk Bruns

Voorzitter

Trudy Vermeulen

Secretaris

Dorothé van Dalen

Penningmeester

Ton de Vos

Bestuurslid

Chandon Sanders

Bestuurslid

Handige links

© Dorpshuis Groessen. Alle rechten behouden. Website: Dix Design